Rendszertan > ... > Amaríliszfélék > Hóvirág > Hóvirág

Hóvirág

Galanthus nivalis

Gyógynövény Védett Mérgező Megtalálás bejelentése
A hóvirág sokáig nem volt védett hazánkban, de a hagyma mértéktelen begyűjtése miatt 2005. óta oltalom alatt áll.
A hóvirágot mindenki ismeri: néha még a hó sem olvadt el, de már megjelennek a levelek és köztük egy fehér bimbó, mely hamarosan kifeslik. Latin neve hófehér tejvirágot jelent. A nép ajkán él úgyis mint árvavirág, fehér tavaszika, gergelynapi virág. Szürkészöld tőlevelei szálasak, tőállásúak, a virágzás után növekednek meg. A vékony, egyenes szár végén egyetlen, bókoló virág fejlődik. Két lepelkörből áll: a külső három lepel fehér, a virágzás előrehaladtával mindjobban szétterül. A belső leplek szembetűnően kisebbek, csúcsuk kicsípett, zöld rajzolattal. Termése tok. A geofiton fajok közé tartozik. Üde erdőkben még mindig gyakori faj,de gyűjtése tilos. A hóvirág állományok genetika állománya gyengült, mivel a legszebb példányok csokrokban végezték, így nem tudták előnyös tulajdonságaikat örökíteni.
A hóvirág sokáig nem volt védett hazánkban, de a hagyma mértéktelen begyűjtése miatt ( néhol tolólapos traktorral összetolták a földet és kiszitálták a hagymákat) 2005. óta oltalom alatt áll. Eszmei értéke 10 000 forint.
Találkozhatunk vele az ókori görög mitológiában és a keresztény kultúrában is. Gyakran ábrázolják együtt Máriával. A legenda szerint a Paradicsomból kiűzött emberpárt vigasztalta látványával-így lett belőle a remény szimbóluma.
Gyógyhatású anyagot tartalmaz, alkaloidája a galantinin.
A Hóvirág belseje-jól látható a jellegzetes mintázat
A Hóvirág belseje-jól látható a jellegzetes mintázat
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)