Tulipánok a virágoskertben

Kevés olyan kert létezik a világon, melyben ne találnánk legalább egy tulipánt tavasszal. Az egyik legismertebb hagymás virágunk már rég kinőtt a piros-sárga köntöséből, és számtalan színben, formában, méretben találhatjuk meg őket ősszel a virágárusok és boltok polcain. Népszerűségüket nem a véletlennek köszönhetik, mert hihetetlen változatosságukon felül rengeteg előnyük van: könnyen gondozhatóak, jóformám bárhol megmaradnak, nem igényelnek különösebb ráfordítást, és mégis gyönyörű virágpompával hálálják meg még ezt a kevés törődést is.

Egy kicsit ismerjük meg magát a tulipánt, mint fajt!

Rendszertanilag a liliomokkal rokon, hiszen a liliomfélék családjában tartozik, ezen belül egy alcsaládba is beillesztik őket, a liliomformák (Lilioideae) alcsaládjába.

A tulipán Közép-Ázsia sztyeppéiről származnak, ezek a vadvirágok még csak piros, fehér, sárga színekben pompáztak, és hat lepellevelük volt. A magyarok vándorlásaik során találkoztak ezzel a virággal. A magyar kultúrában, népművészetben már régóta jelen van a tulipán motívum, gondoljunk csak a hímzett szűrökre, vagy a tulipános ládákra! Még a magyar Szent Koronán is megtalálható volt a tulipán! Bár hímezték, festették, faragták, a magyarok még sem látták ezt a növényt. Ekkor ugyanis még csak Románia területén, a Kazán-szorosban virított vadon a Tulipa hungarica, vagyis a magyar tulipán. Őseink akkor ismerték meg levél-virág valójában a tulipánt, mikor a törökök magukkal hozták Magyarországra.

-

Tulipán a virágágyásban :)

Ma már persze egészen más szerepet tölt be a tulipán. Több ezer fajtát ismerünk, és a nemesítők minden szezonban kedveskednek valami újjal a kertbarátoknak. Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki megtalálhatja a neki tetsző fajtát. A kék kivételével minden színben, még feketében is pompáznak, lehetnek egyszerűek, vagy teltek.

Egy kis segítség, hogy el tudjunk igazodni ebben a Kánaánban:

 • A Darwin-hibrideknek nevezett tulipánokat könnyen felismerhetjük erős szárukról, nagy virágaikról.

 • A liliomvirágú tulipánok lehetnek egyszerű vagy telt virágúak, a leplek csúcsa hegyes, erősen kihúzott, így valóban liliomra hasonlítnak.

 • A telt virágú tulipánoknak hatnál jóval több leple van, ezeket bazsarózsa-virágúaknak is szokták nevezni, mert valóban a Peonia nemzetség tagjaira hasonlítanak. Későn virágoznak, április végétől.

  • A papagáj tulipánok szintén telt virágúak, de a leplek széle sallangos-fodros. Ezek is későn virágoznak.
  • Az Viridifolia-tulipánok a nemesítés során hosszanti zöld csíkokat kaptak, ezáltal ugyancsak különleges látványt nyújtanak.
  • A rojtos virágú tulipánok többnyire egyszerű virágúak, és a leplek széle finoman rojtos-fogazott.
  • A Rembrandt-tulipánok csíkozott leplét a nemesítők érdekes módon érik el: egy vírussal megfertőzik a tulipánt. Ennek egyetlen hatása, hogy a virágok tarkák lesznek.
  • Egyes fajokat meghagytak vad formájukban: a kis termetű Tulipa tarda és T. sylvestris azoknak ajánlott, akik sziklakertjükben természetes hatást szeretnének elérni.
  • Aki sziklakertjében inkább az új kertészeti irányzatok híve, a botanikai tulipánok színpompás skálájáról választhat kedvére.

  Tulipán fajták a virágoskertben

  Néhány tanács az ültetéshez:

  • Általános szabály, hogy tavasszal virágzó növényeket ősszel ültetünk, és fordítva. (Néha tavasszal is láthatunk tulipánhagymát a boltokba, de ezeket lehetőség szerint ne vegyük meg.) A tulipánokat már augusztus végétől lehet ültetni, egészen addig, amíg a talaj fagymentes.
  • A hagymákat lehetőleg a helyes irányban ültessük el, vagyis a gyökér legyen lefelé. Bár a hagyma képes megfordulni, ez sok energiát emészt fel, ezért ügyeljünk a helyes ültetésre!
  • Az ültetés mélységére van egyszerű szabály, amit minden hagymás növényre alkalmazhatunk: az ültetési mélység a hagyma méretének két-háromszorosa.
  • A pockok és vakondok kedvelt csemegéje a lédús hagyma, ez ellen szoktak árulni műanyagból vagy dróthálóból készült ültető kosarakat.
  • Néhány évente megéri nyáron felszedni a hagymákat, a sarjakat leválasztani, osztályozni méret szerint, majd ősszel újra elültetni. Akkor érdemes felszedni a hagymát, ha a levelek már teljesen elszáradtak.
  Arra mindenképp gondoljunk, hogy az elvirágzást követően a növénynek még mindig szüksége van a levelére! Az ültetés előtt gondoljuk át, hová kerülnek, mert pl. nagyon jól mutat egy virágzó folt a zöld gyepen, de azt is vegyük figyelembe, hogy az elvirágzást követően legalább hat hétig nem szabad levágni a levelet!

  A tulipánok gondozása tehát nem nehéz, és a mai választékból tényleg egyszerű a megfelelő fajtákat kiválasztani. Jól társíthatóak más tavaszi hagymásokkal, ültethetőek évelőágyásokban, sziklakertbe, sőt cserépben vagy balkonládában is nevelhetőek.

 • Szerző Szuromi Eszter
  2011-04-27 00:00:00
  Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)