Növénymorfológia ismertető

Növény morfológia

Ahhoz, hogy egy általunk még nem ismert fajt meghatározzunk, nem árt, ha egy kicsit elmélyítsük a növények alaktanáról (morfológiájáról) szerzett tudásunkat. Példának okáért: ha találkozunk egy olyan fajjal, amit a virága alapján meglehetős biztonsággal be tudunk sorolni egy családba (fészkesek, pillangósok, boglárkafélék, keresztesek) attól még nem fogjuk tudni meghatározni a pontos nemzetségét, faját. A további lépésekben viszont nagy segítségre lehet nekünk az, ha meg tudjuk állapítani azt, hogy milyen a levele, szára, virágzata, esetlegesen a termése.

Alapvetően minden növényt 5 morfológiai szempont alapján vizsgálhatunk:

1. Gyökér

2. Szár

3. Levél

4. Virág

5. Termés

A vadkörte morfológiája

A növény gyökérzetének ismerete általában akkor hasznos, ha a pázsitfűfélék népes családjának tagját szeretnénk behatározni. Mi ezt a morfológiai elemet nem emeljük ki külön, mivel fő hitvallásunk az, hogy ha ismeretlen növényt találunk, akkor az még véletlenül sem szedjük ki, legyen az a legegyszerűbb fűféle vagy pompás orchidea. Mivel fennállhat a veszélye annak, hogy egy védett, ritka példányt távolítunk el az amúgy is sérülékeny élővilágból. Ezt nem árt ha minden növénybarát figyelembe veszi!

A növény szárának alakja, módosulásai gyakran lehetnek perdöntő bizonyítékok egy adott faj meghatározásában, így ezt bővebben is fejtjük ki, ez lesz a cikksorozat első eleme. Az írásból megismerhetitek a gyakori szártípusokat, illetve módosulásokat.

A levél mondanom sem kell, hogy mennyire fontos tényező egy morfológiáról szóló cikksorozatban, minden bizonnyal ez lesz a leghosszab írásunk ebben a témában. (a határozó modul is ebből az elemből tartalmazza a legtöbbet) Ezt a részt annak is érdemes elolvasni akit annyira nem kötnek le a különleges morflógiai bélyegek bemutatása, hiszen ha az alapvető levélalakokkal tisztában vagyunk és ezt esetleg nemzetség ekhez is tudjuk társítani, akkor már félig nyert ügyünk van a határozáskor.

A virágokat külön virágalak és virágzat szempontok alapján elemezzük. Ezt a témát általában egyben szokták tárgyalni, de egy praktikus ok miatt mi külön vesszük. Ugyanis nem feltételezhetjük joggal minden növénybarátról azt, hogy teljesen tisztában lesz azzal, hogy az ajakosaknak ajakos, a keresztesvirágúaknak 4 tagú a virága, és még sorolhatnánk tovább. Márpedig az avatatlan szem elsősorban nem azt fogja figyelni egy hagymás fogasírrel való találkozásról, hogy váóó mekkora bogas virágzatban nyílnak azok fehér virágok, pláne nem fogja ezt akkor mondani, ha készít róla egy képet és arról otthon próbálja kisilabizálni hogy milyen is aza virágzat. Remélem érthető :)

A termésekről szóló cikkünk akkor lesz igazán érdekes és hasznos, ha ősszel, vagy nyáron valami különleges és fura dolgokat találtok az elszáradt kórókon illetve fákon. De mivel ez is egy jó határozási bélyeg (egy vörös tölgyet lényegesen könnyebb úgy meghatározni, ha megnézzük a földön található makkot mint ha felmásznánk a tetejére megnézni, hogy mennyire hegyesek a levélkaréjok) ezért ezt sem hagyhatjuk ki.

Ha csak útközben még ki nem találunk valamit, akkor ennyiről fog szólni a cikksorozat, fogadjátok szeretettel.

Szerző Csengeri László
2011-04-27 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)