Növények és lepkék kapcsolata, I. rész

A farkasalma és lepkéje

A farkasalma rendszertani besorolása:

Farkasalma

  • Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
  • Rend: Borsvirágúak (Piperales)
  • Család: Farkasalmafélék (Aristolachiaceae)
  • Nemzetség: Farkasalma (Aristolochia)

A közönséges farkasalma (Aristolochia clematitis) a farkasalmafélék egyetlen Magyarországon őshonos faja. Ártereken, szőlőkben, kapáskultúrák szegélyében gyakori, nem védett.

Kellemetlen szagú, évelő növény. Lekerekített végű levelei hosszú nyélen, szórt állásban helyezkednek el. Különös formájú, sárgás színű virágai a levél hónaljában, csomóban nőnek. E sajátos szerkezetnek köszönhetően a virágba jutó rovarok mindaddig csapdába kerülnek, amíg el nem végzik a megporzást. Virágzási idő: május-június. Termése körte alakú tok.

Népi nevei: farkasfül, likasír, pipavirág, farkas gégevirág.

Mint a neve is mutatja, a farkasalma erősen mérgező növény. Arisztolochiasavat, klematitin keserűanyagot, illóolajat, cseranyagot, C-vitamint, flavonoidokat tartalmaz. Emellett azonban hatásos gyógynövény. Kizárólag csak külsőleg használható, májkárosító és rákkeltő hatása miatt belső használata tilos! Sömör, ekcéma, fekélyes, gennyes, nehezen gyógyuló sebek ellen, borogatásképpen használatos.

A gyökere kámforszagú, vízben, vagy borban főzve idegbaj, altesti bántalmak, köszvény és tüdőbaj ellen hatásos.

Régen a lovak nyeregtől feltört sebeire farkasalma leveleket tettek, vagy a növény gyökeréből készült porral hintették be. A sebek ezáltal kitisztultak, és könnyebben gyógyultak. A marháknál pedig a vadhúst kezelték farkasalmával.

A farkasalma egy fokozottan védett, Vörös Könyvben szereplő lepkefaj, a farkasalmalepke (Zerynthia polyxena) kizárólagos tápnövénye.

A farkasalmalepke rendszertani besorolása:

Faraksalmalepke.jpg

  • Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
  • Osztály: Rovarok (Insecta)
  • Rend: Lepkék (Lepidoptera)
  • Alrend: Valódi lepkék (Glossata)
  • Család: Pillangófélék (Papilionidae)
  • Nemzetség: Zerynthia

A hímek szárnyfesztávolsága 5 cm, a nőstényé valamivel nagyobb. A test fekete, a potroh szelvényein narancssárga oldalpöttyök láthatók. A szárnyak alapszíne sárga vagy halványsárga, jellegzetes fekete rajzolatokkal tarkított. A hátulsó szárnyon piros szegélypontok találhatók.

Farakalmalepke hernyójaA farkasalmalepke egy nemzedékes faj, a repülési idő április és május. A hernyóját májustól júliusig láthatjuk, melyek kizárólag a farkasalma levelét fogyasztják.

Kifejlett pédányával főként a tápláléknövénye közelében találkozhatunk. A nyugati országokból teljesen eltűnt, ezért fokozott védelemre szorul. Hazánkban még gyakori fajnak mondható, ám az egyre intenzívebbé váló mezőgazdaság hatására fokozatosan eltűnik a farkasalma, ami miatt a farkasalmalepke is megfogyatkozik, vagy akár végleg el is tűnhet.

Szerző Kónya Kitti
2010-02-20 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)