Magyarországi Orchideafélék

A brazíliai trópusok fán lakó orchideái és a Magyar erdők alján megbújó avarvirág mind egy rendkívül változatos és fajgazdag növénycsalád az Orchideafélék ( Orchidaceae ) tagja. 22 000-es természetes úton létrejött fajszámmal az Orchideák családja a legnagyobb növénycsalád a virágos növényeken belül. Rendszertanilag ide sorolható a mindenki által jól ismert és kedvelt fűszernövény : a vanília, valamint hazánk sok különleges védett növénye is. A nagy fajgazdagsággal ellentétben gazdasági jelentőségük a fűszerként használt vanílián és a dísznövényként való értékesítésen kívül nem sok gazdasági jelentőségük van. A változatosság a hazai flórában élő kosborokra is kiterjed, hiszen nem kevesebb mint 12 egymástól jól elkülöníthető Orchidea – genus választotta lakhelyéül ezt a vidéket.

Kosborok

A hazai orchideafélék általános jellemzői

Gyökér

A hazánkban élő orchideák gyökerei vastagok, kevés gyökérszőrrel ellátottak. A gyökér külső részét gombafonalak hálózzák be. Ez a mikorrhizzás kapcsolat miatt van. A kosbor részei Gyakran tárolnak gyökérgumóikban tartalék tápanyagot. Ezeket a gumókat hívják anya és leánygumónak, az első amiből a növény az ez évi tápanyagot tárolta kicsi és barna, míg a második a következő évre való tápanyagtól duzzadt és fehér. A különleges alakú kettős gumóból származik a növény neve is: orchis – here.

Szár

Száruk gyöktörzzsé módosult, belőle fejlődnek az egyéves hajtások.

Levél

Levelik osztatlanok, gyakran szárölelőek vagy ülők, levélnyelük hiányzik. A szaprofiton kosborféléknek erősen redukálódott pikkelylevelük van.

Virág, Virágzat

A kosborok egyszikűek, viráguk jellegzetes, 6 tagból áll, ebből 3 alkotja az általában sisakká módosult lepellevelet, a másik 3 pedig a mézajkat. Ez a virágtípus szintén a kosborok egyik fő sajátossága, lehet sarkantyús (kétlevelű sarkvirág) papucsszerű (Boldogasszony papucsa) rovarutánzó (Bangó nemzetség)

Szaporodás

Toktermésükben rengeteg apró (akár több mint 100 000) mag fejlődik, terjedésüket a szél segíti. Ezek nem tartalmaznak tartalék tápanyagot, a növény fejlődése akkor kezdődik meg ha létrejön a mikorrhizás kapcsolat egy szimbionta gombával.

Rendszertan

Mivel egy (a többi növénycsaládhoz képest) viszonylag fiatal növénycsaládról van szó, az Orchideaféléken belüli taxonómiai sorrend rendkívül képlékeny, akár az egy fajhoz tartozó egyedeken belül is óriási különbségeket találhatunk, nem beszélve a kosborokon belül keletkező spontán hibridizálásról (csak hazánkban 100 hibridet ismerünk). A család így illeszkedik bele a rendszertanba: Növények országa – Zárvatermők törzse – Egyszikűek osztálya – Spárgavirágúak rendje – Kosborfélék családja. A családon belül beszélhetünk alcsaládokról (ebből 5-öt különböztetünk meg) innentől jön majdnem ezer nemzetség több mint 20 000 faja amit most inkább nem sorolnák fel. Természetesen találhatunk még sok fajon belül elkülönülő változat, alfaj és a hibridek. Sajnos nekünk Magyaroknak meg kell elégednünk 12 nemzetség kosborféléjével és a hozzájuk tartozó fajok és hibridek sokaságával. Weboldalunk jelenleg 9 orchidea genust ír le, ezek a következők:

 • Dactylorhiza – Ujjaskosbor

  50 fajból álló kosbornemzetség.

 • Orchis – Kosbor

  A Nőszőfüvek mellett ez a legfajgazdagabb kosbornemzetség hazánkban. Egyes példányainak (pl: Agárkosbor) több ezres telepei is előfordulhatnak.

 • Epipactis - Nőszőfű

  Hazánkban eddig 13 nőszőfű fajt írtak le, ezek közül vannak önbeporzó és rovarbeporzó fajok.

 • Platanthera – Sarkvirág

  Hazánkban a Zöldes és a kétlevelű sarkvirág honos.

 • Limodorum – Gérbics

  Egyetlen képviselője fordul elő hazánkban (Limodorum abortibum) Nemzetségét szaprofita (korhadéklakó) egyedek alkotják.

 • Neottia – Madárfészek

  Az orchideafélék nemzetségeihez mérten kicsi (60 fajból) álló nemzetség. Hazai képviselője a Madárfészek kosbor (Neottia nidus-avis)

 • Goodyera – Avarvirág

  Névadója a hazánkban is előforduló Avarvirág (más néven Gyökerező avarvirág) .

 • Cepalanthera – Madársisak

  Hazánkban a piros, fehér és kardos madársisak valamint ezek közös hibridjei őshonosak.

 • Cypripedium – Rigópohár

  A többi Orchideaféléhez hasonlóan gyakran találkozhatunk nemesített példányaival (Pl: Sebastian fantázianevű fehér mézajkú példány)

Szerző Csengeri László
2010-01-27 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)