Legendás növények I.

Szent Patrik és a Fehér here

Március 17-én emlékeznek meg Szent Patrik püspökre. Hazánkban ennek nincs nagy hagyománya, és nem kötődnek hozzá népszokások sem, de Írországban, Észak- Írországban és a többi, írek által lakott országokban nagy ünnepségeket tartanak.

Ki is volt Szent Patrik, aki megtérítette a zöld sziget lakosságát?

A Kr. u. 300-as évek végén született, a pontos dátum nem ismert, csak a halála- Kr. u. 461. március 17. lett dokumentálva. Még születése helyéről sincsen egyértelmű információ- Franciaországban vagy Wales-ben látott napvilágot. Nem született keresztény családba, pogányként nevelkedett egészen 16 éves koráig. Ekkor kalózok rabolták el, és a hajón raboskodott hosszú ideig. Hogy pontosan hogyan tért, meg, nehéz kideríteni, mert erre több variáció is létezik, de annyi bizonyos, hogy a hajóról sikerült megszöknie, és Írországban került. Ekkor csatlakozott a keresztény egyházhoz, Isten ajándékának tekintve megmenekülését. Ettől kezdve nem csupán ő maga gyakorolta a hitet, hanem a sziget lakóit is próbálta megtéríteni.

Életének ezen szakaszához kapcsolódik a lóhere legendája is. Sehogy sem tudta ugyanis a Szentháromság tanát elmagyarázni az egyszerű földműveseknek, akik nem értették, hogy lehet valami egyszerre egy és három. A legenda szerint Patrik ekkor lehajolt, és a fű közül letépett egy lóherét, ezen mutatva meg hogy bár a növénykének három kis levélkéje van, ezek mégis össze vannak forrva, egy közös száron hajtanak-ugyanolyan egységben, mint az Atya, Fiú és a Szentlélek. Később Szent Patrik lett az írek védőszentje, a lóhere pedig a szigetország jelképe. Március 17-én Írországban nincs munkanap, az itt lakók lóhere csokrot tűznek a ruhájukba, ha pedig erre nincs lehetőségük, akkor is zöldbe öltöznek fel.

Érdekességek

A fehér here angol neve: White clover, ír neve: Seamair bhán

Néhány angol és amerikai termelő kifejezetten a négylevelű lóherét termeszt eladás céljából.

A négylevelű lóheréről Mort Dixon amerikai zeneszerző írt I'm Looking Over a Four Leaf Clover címmel egy híres zeneszámot.

Négylevelű lóhere

Lóhereként szokták emlegetni, valójában azonban a fehér heréről van szó-bár a több herefaj levelei ugyanúgy három, tojásdad levélékéből tevődnek össze, például az oldalon is megtalálható mezei here vagy vörös here. Nemcsak az ír mitológiában, hanem egész Európában a szerencse jelképe. A hagyomány szerint az első levél a reményt, a második a hitet, a harmadik a szerelmet, a negyedik a szerencsét szimbolizálja.

A szerencsehozáson kívül más gyakorlati haszonnal is rendelkezik. Az Észak amerikai Delavare és Algonkin indián törzsek előszeretettel használták megfázás és köhögés elleni orvosságként. Nagy mennyiségű proteintartalma miatt igazi túlélő-eleség, a frissen szedett növényt más friss zöldségfélékkel együtt saláták készítésire is használják évszázadok óta.

Hazánkban elsősorban mezőgazdasági takarmánynövényként hasznosítják.

Szerző Szuromi Eszter
2010-03-08 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)