Amikor nincs időnk állítgatni

Néhány tanács az egyszerű, automata fotózáshoz.

Túrázás közben gyakran megesik velünk, hogy rohannunk kell tovább a többiekkel, pedig de szívesen időznénk egy érdekes virág mellett! Van úgy, hogy sem türelmünk, sem időnk nincs a menürendszerrel bíbelődni. Van olyan is, hogy otthon maradt a gép, csak a mobiltelefon van nálunk! Semmi baj! Ha betartunk néhány szabályt, így is elfogadható képet készíthetünk! Legalábbis olyant, amiből otthon aztán meghatározhatjuk növényünket, vagy feltehetjük a facebook-ra.

Makró fotó kompakt fényképezőgéppel

Menjünk minél közelebb!

Gyakran csinálunk „tájképszerű” fotókat, távolban egy virággal, amit aztán feltöltünk a facebookra, majd valamelyik botanikus megmondja, mi az. Nem mondja meg! A kompakt gépeknél, de a mobiltelefonoknál is általában 5-10 cm-re megközelíthető a tárgy, hogy mennyire, azt otthon érdemes néhány próbafelvétellel kipróbálni. Viszont ügyeljünk arra, hogy minél közelebb vagyunk, a gép annál nehezebben találja a fókuszt, itt már egészen kis bemozdulás is életlenné teheti a képet. Próbáljunk stabil tartást felvenni, lehetőleg támasszuk meg a könyökünket! Ügyeljünk rá, hogy akkor se mozduljon a gép, amikor a félik lenyomott állasból (ekkor állítja be a gép a fókuszt és a fényt) teljesen lenyomjuk az exponáló gombot.

Zavaró háttér. A bokrok előtt alig látszik a mocsári aggófű

Menjünk minél lejjebb!

Kényelmes dolog a közel függőleges irányú fotózás, de a növényről általában ez mutatja a legkevesebbet. Térdeljünk, vagy hasaljunk le, fotózzuk a leveleket is, meg a levélkapcsolódást a száron, de lejjebb, a növény tövénél is! Fotózzuk a csészét, (fészkeseknél nagyon fontos!) a kocsányt, a murvaleveleket. Ehhez néha meg fogni, meg kell billenteni a virágot, de ezt egyébként akkor is célszerű megtenni, ha erősebb szél fúj. Ne feledkezzünk meg a porzók tájáról sem, az ökörfarkkóróknál ez nélkülözhetetlen!

Kényszerhelyzetben az autó kormánya is megfelel, itt legalább nem fúj a szél!

Használjunk homogén hátteret!

A rövid fókuszú kompakt, vagy a mobiltelefonba épített gépeknek igen tág a mélységélességük, ami azt jelenti, hogy közelebb-távolabb is éles a kép. A tárgynál, a virágnál ez nem baj, örülünk is neki, hanem a háttér túlzott élessége rendesen tönkreteheti a képet. Ilyen, ha sok fűszál, giz-gaz van közvetlenül a virágunk mögött, de a háttérben levő táj is elvonhatja a figyelmet arról, amit be szeretnénk mutatni! Ha lehet, válasszunk távolabbi hátteret, lehetőleg egy kicsit sötétebb tónusút, mint a növényünk. Ha ez nem megy, mert sűrű növényzet között kell fotóznunk, csináljunk homogén hátteret!

Tegyünk valamit a virág mögé! A papírzsepi lenne a „legkézenfekvőbb”, csak az a baj, hogy a gép fénymérője „beszámítja” ezt a fehérséget, amiből az következik, hogy a növényünk sötét lesz. Sötét háttérnél (pl. fekete kartonlap, hátizsák) fordított a probléma, ott meg túlságosan kifehéredhetnek, „kiéghetnek” a világosabb színek. Mégis ez a jobb megoldás, a kifehéredés problémáján meg úgy segíthetünk a legegyszerűbben, ha a fényerőt egy fokozattal visszavesszük. Ezt expozíció-korrekciónak nevezik, minden gépen lehet állítani. Én még otthon el szoktam végezni ezt a beállítást, mert szinte minden esetben szebb képet, mélyebb színeket ad, mint a normál mód.

Néha az égbolt is megfelel háttérnek.

Fehéregyensúly

Talán meglepő, a módszerem, de én a fehéregyensúlyt sem teszem automatára, a gépem alapból a „felhős” opción áll. Így véletlenül sem „kékülnek el” az árnyékban, vagy a felhős időben készült fotóim, de a napos képek is jók ennél a beállításnál. Persze gépe válogatja, ebben lehetnek más tapasztalatok, ez csak egy tipp akart lenni, amit érdemes kipróbálni.

Ha a virág kitölti a képet, a háttér se olyan zavaró.

Vaku, ellenfény

Ha vakut kell használnunk, igyekezzünk úgy komponálni a képet, hagy a virág minél nagyobb felületet foglaljon el a kép közepén, így a gép helyesen méri a fényt. További előny, hogy a távolabb levő háttér ilyenkor nagymértékben, vagy teljesen elsötétül, a virág szépen kiemelkedik a homogén, sötét háttérből (Ennek az a fizikai magyarázata, hogy a fényerő négyzetes csökkenése. Pl. ha háromszor messzebb van a háttér, mint a virág, akkor kilencszer kevesebb fényt kap!) Hasonló hatást érünk el az ellenfényes fotókkal is, menjünk minél közelebb, és bátran fókuszáljunk a virág átvilágított szirmaira, félig-meddig szembe a fénnyel! Itt is jó, ha árnyékos háttért találunk!

Ellenfénnyel készült mobilos kép

A „-1” fénykorrekcióról ilyenkor se feledkezzünk el!

Szerző Hernádi László
2013-09-08 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)