A természet ízei

Az ember életének elengedhetetlen részét képezik a növények. Őseink igen hamar felismerték a környezetükben élő fák és lágyszárúak jótékony hatásait. Arra is rájöttek, hogy bizonyos növényeknek nemcsak gyógyító hatásuk van, hanem segítségükkel sokkal ízletesebbé varázsolható az étel is. Már az Ókorban óriási igény volt a különleges ízesítőkre, ezért a fűszerkereskedelem gyorsan felvirágzott. A hosszú és költséges szállítás miatt, a fűszerek az aranynál is drágábbak voltak.

Napjainkban az élelmiszeripar már bőségesen ellát minket különböző egzotikus fűszerek és fűszerkeverékek sokaságával, azonban rengeteg fűszernövénnyel találkozhatunk a természetben is, melyeknek aromája életet lehel jól megszokott ételeinkbe.

Fűszerek úton-útfélen

Fűszernövényekkel nem csak a konyhakertben és a zöldségpiacon találkozhatunk, hanem az erdőkön-mezőkön barangolva is fellelhetjük őket.

A vadon élő növények közül talán a legismertebb a Közönséges szurokfű (Origanum vulgare), más néven vadmajoránna vagy oregano. Az árvacsalánfélék családjába tartozó növény könnyen felismerhető aromás illatáról, finoman szőrözött száráról, és apró, lila virágairól.

Az olasz konyha kedvelt, enyhén kesernyés ízű fűszernövénye. Levelei és hajtásai frissen és szárítva is használható. A friss levelek saláták ízesítésére alkalmas, ezen kívül sajtos, paradicsomos, halas és tojásos ételekhez is használják. Sertés- és marhahúsokhoz, levesekhez és töltelékekhez is kiváló ízesítő.

Hazánkban elég gyakori növény, július és szeptember között találkozhatunk vele száraz réteken, erdők szélén, utak mentén.

A Közönséges kakukkfű (Thymus vulgaris) kedvelt népi gyógynövény, emellett már nagyon régóta megbecsült fűszerként is. Meleg nyári napokon a mezőket járva már messziről érződik jellegzetes, kellemes aromájú illata. Szára és levelei erősen szőrözöttek, virágai apró, lila színűek.

Egyiptomban húsok tartósítására, és áldozati állatok illatosítására használták, a középkorban pedig úgy hitték, hogy a kakukkfű hosszú életet biztosít. A modern kutatások bebizonyították, hogy valóban késlelteti az öregedést. A mediterrán konyha nélkülözhetetlen fűszernövénye, húsokhoz, vadakhoz, paradicsomos és gombás ételek nagyszerű ízesítője, azonban használatával vigyázni kell, mert a mértéktelen fűszerezés hátrányosan módosíthatja az ételek ízét, és egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Hazánkban igen elterjedt növény, április végétől találkozhatunk vele napsütötte, száraz gyepeken, réteken, erdőszéleken.

A Zamatos turbolya (Anthriscus cerefolium) az ernyősvirágzatúak népes táborát erősítő faj. Népi elnevezései: olasz saláta, édespetrezselyem, arra engednek következtetni, hogy nemcsak gyógynövényként, hanem fűszernövényként is előszeretettel használják. Az akár egy méter magasra megnövő növény megismerhető jellegzetes, ánizshoz hasonlító illatáról, apró, fehér, ernyőben nyíló virágairól, és a petrezselyemhez hasonló, szeldelt leveleiről.

Leginkább a francia konyha megbecsült fűszernövénye. Friss, édeskés ízű hajtásaiból salátát készítenek, de az idősebb levelek keserűvé válnak. Alkalmas mártások, levesek, és húsok ízesítésére, a gombás ételek nélkülözhetetlen fűszere.

Hazánkban üde akácosok aljnövényzetében, április környékén találkozhatunk vele.

A rózsavirágúak rendjébe tartozó Csabaíre (Sangiusorba minor) gyógyhatása mellett szintén alkalmazható fűszernövényként is.

Fiatal hajtásainak íze a dióhoz hasonlít, ezért saláták fűszerezésére használják, emésztésjavító hatásuk ismert.

Hazánk száraz sziklagyepeinek, köves lejtőinek gyakori növénye, a virágzás ideje május végén kezdődik.

A fészkesek családjába tartozó Fekete üröm (Artemisia vulgaris) Magyarországon igen elterjedt gyomnövény. Pollenje erősen allergén hatású, az allergiások életét igencsak megkeseríti, ennek ellenére gyógynövényként és fűszernövényként is hasznosítható.

Fiatal hajtása a majoránna ízére emlékeztet. Emésztést serkentő hatása miatt zsírosabb húsok, gombás- és káposztás ételek fűszerezésére alkalmas.

A fekete üröm a leggyakoribb gyomfajok közé tartozik. Szinte mindenhol előfordul: utak mentén, árokparton, legelőkön.

Ahhoz, hogy ételeinket még ízletesebbé tegyük, nem feltétlenül kell méregdrága fűszereket vásárolnunk, hiszen a természet varázslatos ízei szó szerint a lábunk előtt hevernek.

Szerző Kónya Kitti
2010-06-14 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)