A Szádelői völgy növényvilága

Az Gömör-Tornai karszt szlovákiai részének egyik legszebb (és a Magyar határhoz legközelebb eső) részét a Tornanádaskai határátkelőtől 15 percre található. Az autóval érkezők számára a völgy bejáratánál őrzött parkolót biztosít a Szlovák nemzeti park. Ennek igénybevétele egy euró. A völgyet és a felette található fennsíkot zöld jelzésen végighaladva járhatjuk végig, a jelzések mindenhol épek, az út látnivalói Szlovák-Magyar-Angol nyelven is ki vannak táblázva. A fennsíkra felvezető útleágazás után 2 percre kicsit szocreál stílusú kocsma van, ahol kávét, üdítőt, sört lehet kapni.

A túra kevésbé tempósan haladva sem tesz ki fél napnál többet, a helyiek nagyon kedvesek, nagy részük tud magyarul és segítőkész. Közvetlenül a völgy mellet található a Tornai vár, amit a völgyből indulva is el lehet érni. Ha már erre járunk, érdemes megtekinteni az Áj és Ájfalucska között található három vízesést is.

A völgy hűvös, páradús klímájának köszönhetően egész évben változatos flórával várja az ide érkező túrázókat.

Kora tavasszal Ikrás fogasírt, Csillagvirágot, valamint a patakparti magaskórós társulások (Fehér és Vörös acsalapu, Mocsári gólyahír) jellegzetes növényeivel találkozhatunk. Az apróbb termetű növények közül a Kapottnyak és Arany veselke az amit nagyobb tömegben láthatunk.

A tavaszi aspektus egyik legszebb ékszere az Erdei holdviola, amely szinte teljesen beborítja a Szár patak partját. Az igazán szerencsések ilyenkor Havasi iszalaggal, Fehér és Vörös madársisakkal is találkozhatnak. A pihenőhely melletti réten ekkor már virágzik a Palástfű is ha másért nem is, ezért mindenféleképpen látogassunk el ide. Ekkor már érdemes figyelni a kevésbé feltűnő virágokat is (Hármaslevelű macskagyökér).

A forró nyári időszak sem melegíti fel túlzottan a völgyet. Ekkor több Harangvirág, Aszat és Gólyaorr fajjal is találkozhatunk. Ezek közül is kiemelt figyelmet érdemel a Kárpáti harangvirág és a Halovány, valamint az Enyves aszat. Ezekkel a fajokkal hazánkban csak nagyon ritkán találkozhatunk.

A fennsík tartogatja növénytani szempontból a legérdekesebb látnivalókat.

Tavasszal nagy tömegben virágzó Tavaszi hérics és Leánykökörcsin borítja a fennsík tisztásait. A völgyből felfelé vezető úton számos hagymás, gumós növény is nyílik, ekkor virágzik a Tavaszi kankalin is.

A tavaszi időszak tartogatja a legtöbb meglepetést az ide látogatóknak. Ekkor olyan ritka és különleges növényekkel találkozhatunk mint az Osztrák sárkányfű, Korai szegfű, Kakukkfű naprózsa, Nagyfészkű (Lágyfészkű) hangyabogáncs, és Havasi őszirózsa. A védett cserje és fafajok szerelmeseinek is érdemes meglátogatni ezt a helyet. A turistaút mellett ekkor virágzik a Hazslinszky berkenye, valamint a Gömör tornai karszt bennszülött galagonyája a Domicai galagonya. Az egyik legalacsonyabb termetű rózsafélénket, a Jaj rózsát is ilyenkor láthatjuk teljes virágpompájában.

Nyáron a nagy meleg miatt kissé megritkul a vegetáció, viszont ekkor virágzik a világ 100 legritkább növényfajai közé tartozó Tornai vértő is. A sziklákról nyíló kilátás és a völgy árnyékos hűvöse miatt azonban ilyenkor is érdemes ellátogatni erre a szép helyre.

Dakujem!

Szerző Szuromi Eszter
2010-06-23 00:00:00
Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)