Cikkek

Írások tőlünk

vsvElveszett kincseink Az évszázadok során gyakori volt a cserélődés: új fajok jöttek, véletlenül vagy szándékosan, és voltak fajok, melyek végleg eltűntek Magyarországról, sőt az egész Földről
vsvNövényfotózás I. Rövid írás fotózás témakörben és arról, hogy mitől lesz határozható a növényfotó és hogyan készítsünk ilyet.
vsvA Harangvirág – Campanula nemzetség Nemzetségét több mint 300 faj alkotja, amelyek között az 5cm-es parányok és a 2 méteres óriások is megtalálhatóak.
vsvTulipánok a virágoskertben A szokásostól eltérően most egy olyan cikket olvashattok Süni tollából, amely nem a vadvirágokról, hanem a kerti tulipánokról szól. Szóval kertre fel!
vsvNövénymorfológia ismertető Cikksorozatunk első része a növények morfológiájáról, más néven alaktanáról. A cikksorozatunkból megtudhatod, hogy miért is jó ismerni a levélalakokat, szártípusokat, és melyek a leggyakoribbak a hazai flórában.
vsvÉbred az erdő Rövid írás az áprilisi erdő szépen virágzó fáiról és cserjéiről.
vsvLeánykökörcsin, az év vadvirága 2011-ben Az év vadvirága 2011-ben a leánykökörcsin lett, cikkünkben róla, illetve nemzetségénk többi tagjáról is szót ejtünk.
vsvAz év fája 2011-ben: a Tiszafa Az év fáiról szóló cikksorozat 2. részében a tiszafáról, illetve a hozzá kapcsolódó érdekességegről, legendákról olvashatsz.
vsvSzép hazai gyomnövények és idegenhonos társaik Hazai gyomnövények illetve idegenhonos fajok bemutatása (konkoly, varjúmák, süntök, parlagfű)
vsvNövényi rendellenességek Cikk olyan növényi furcsaságokról, amikkel a természetben találkozhatunk (Több sziromlevél, világos virágszín és egyebek)
vsvVilágjáró növények Legújabb cikkkünkben olyan invazív növényekkel ismerkedhetsz meg, mint a süntök, fehér akác, selyemkóró, vagy a parlagfű
vsvTavaszváró Legfrissebb cikkünkben olyan kora tavaszi növényeket mutatunk be, mint az Illatos hunyor, Hóvirág és a Téltemető
vsvNövények és lepkék kapcsolata, IV. rész Sorozatunk negyedik részében a keltikékről és a kis apolló-lepkékről olvashatsz.
vsvA Szádelői völgy növényvilága Az Gömör-Tornai karszt szlovákiai részének egyik legszebb (és a Magyar határhoz legközelebb eső) részét a Tornanádaskai határátkelőtől 15 percre található ...
vsvA természet ízei Az ember életének elengedhetetlen részét képezik a növények. Őseink igen hamar felismerték a környezetükben élő fák és lágyszárúak jótékony hatásait. Arra is rájöttek, hogy bizonyos növényeknek nemcsak gyógyító hatásuk van, hanem segítségükkel sokkal ízletesebbé varázsolható az étel is.
vsvAz év fája 2010-ben: az Ezüsthárs 1989-ben indult Németországban az Év fája mozgalom, melyhez később csatlakozott Ausztria és Svájc is. A német minta alapján hazánkban is megvalósították ezt a mozgalmat, így 1995-ben megalakult a magyar Év Fája Kuratórium. Az ide év fája: az ezüst hárs
vsvNövények és lepkék kapcsolata, III. rész A sorozat harmadik részében a varjúhájakról és a hozzájuk kapcsolódó Apolló és Szemes boglárka lepkékről olvashatsz.
vsvA Skót Felföld növényvilága Eszter úti beszámolója a 2009 nyarán tett 10 napos kirándulásáról Skóciában.
vsvA kökörcsinek A kökörcsinek (Pulsatilla) a Boglárkák rendjébe (Ranunculales), ezen belül a boglárkafélék családjába (Ranunculaceae) tartoznak. Ebbe a családba nagyon sok faj tartozik, szín-és formaviláguk igen változatos.
vsvLegendás növények I. A növényhatározó .info új cikksorozata a legendás növényekről, amelynek első része Szent Patrikról és a szentháromságot jelképező Fehér heréről szól.
vsvNövények és lepkék kapcsolata, II. rész A sorozat második részében a zanótfélékről, és az azokat fogyasztó lepkékről olvashattok.
vsvNövények és lepkék kapcsolata, I. rész A farkasalmalepke egy nemzedékes faj, a repülési idő április és május. A hernyóját májustól júliusig láthatjuk, melyek kizárólag a farkasalma levelét fogyasztják.
vsvNövényeink népi nevei A régi kor emberének életében fontos szerepet játszottak a növények. Közöttük éltek, mindennapjaik szerves részei voltak. Pontosan tudták, melyik növény – vagy annak egy része - ehető, melyik hasznosítható, és melyiket ajánlatos nagy ívben elkerülni.
vsvMiért lett védett a hóvirág? Sok-sok éven át volt a nőnapi köszöntés elengedhetetlen virága a kapotnyak levelek között pompázó kis <b>hóvirág</b> csokor. Aztán egyszer csak eltűnt a piaci árusok asztalkáiról.
vsvMagyarországi Orchideafélék A brazíliai trópusok fán lakó orchideái és a Magyar erdők alján megbújó avarvirág mind egy rendkívül változatos és fajgazdag növénycsalád az Orchideafélék ( Orchidaceae ) tagja. 22 000-es természetes úton létrejött fajszámmal az Orchideák családja a legnagyobb növénycsalád a virágos növényeken belül.
vsvRendszertan alapok Földünk biológiai sokféleségét egy arra kialakított rendszer segítsége nélkül jórészt lehetlen lenne megértenünk. Az élőlények rendzserezésének problémájára Linné: Rendszertan (Systema Naturae: Carl von Linne) című műve jelentette a megoldást.

Hírek

Online növényhatározó - Néhány jog fenntartva! (CC-BY-SA 3.0)